Trycka storformat, pris och tips

Att trycka storformat kostar ofta relativt mycket i styckpris, och inte sällan trycker man bara ett fåtal ex för till exempel en reklamkampanj eller en mässa. Här tittar vi lite närmare på vad det kostar att trycka storformat och hur du på bästa sättet får ner priset på ditt önskade tryckuppdrag.

Så här får du bästa pris på storformat

Oftast är det enbart lite större tryckerier som erbjuder tryck av storformat som billboards eller andra reklamtryck. Hör dock alltid med några olika tryckerier för att jämföra deras erbjudande och priser, en enkelt sätt som dessutom är helt gratis för att ta in flera offerter samtidigt är att gå via Tryckeriproffs.se. Beskriv ditt tryckuppdrag, vänta in offerterna, jämför i lugn och ro. Tryckerierna som din förfrågan går till är också utvalda så att du vet att de klarar av just det uppdrag du lägger in.

Det är också viktigt att du vet när i tiden du vill trycka ditt storformatstryck. Ju längre framförhållning du har desto bättre chans att få till ett något lägre pris, generellt sett. Se också till att vara tydlig med tryckeriet om vad ni har för krav gällande kvalitet, färger med mera för att få till så bra offertunderlag som möjligt.

Prisexempel: storformatstryck

Här är ett schablonexempel på vad det kan kosta att trycka storformatstryck, med prisförslag från några olika tryckerier.

  • Tryck: Två stortavlor för billboardannonsering.
  • Färg: 4-färg
  • Mått: 320 cm * 640 cm.

Pris (exklusive moms):

  • Litet tryckeri i Östergötland: 5 542 kr
  • Ett av de större tryckerierna, finns i Stockholm: 4 700 kr
  • Mellanstort tryckeri, Helsingborg: 4960 kr

Vad kostar det att trycka reklam- eller fasadvepor, annonstavlor och liknande storformat? Det undrar många som ska beställa material för exempelvis en reklamkampanj på stortavlor eller något annat tryckmaterial modell större. Just när det gäller att trycka stora saker så är prissättningen än snårigare än för mer standardstora trycksaker som broschyrer eller magasin, därför är denna lilla guide förhoppningsvis ett bra sätt för dig att få ett grepp om priser för anlita ett tryckeri som trycker storformat.

Detta påverkar pris för storformatstryck

Dessa fem saker är de viktigaste faktorerna för vad du i slutändan får för pris på ditt tryck av storformat, vepor och storreklam:

1. Storlek och upplaga

Generellt blir styckpriset billigare ju större upplaga du trycker på en och samma gång. Ska du exempelvis trycka en stortavla så blir den dyrare sett till styckpriset än om du trycker 100 ex av samma stortavla. Detta gäller även ”ytpriset” i den mån man tala om något sådant. En vepa på 2 kvadratmeter blir billigare per kvadratmeter tryck om du istället trycker en vepa på 4 kvadratmeter.

2. Val av tryckeri

När det gäller tryck av storformat så finns det en uppsjö av tryckerier att välja mellan över hela landet. Här kan du som beställare göra en stor insats för den slutliga kostnaden för trycket genom att begära in offerter från flera olika tryckerier innan ni väljer ett att köra på. Genom att jämföra deras anbud och priser ökar chansen att i slutändan göra en så bra affär som möjligt.

Priserna varierar alltså relativt mycket, men med tipsen ovan går det att få ned kostnaden när du vill trycka storformat.

 

Leave a Comment