Trycka böcker, kostnad

Bokbranschen i Sverige växer och att trycka bok är idag något som inte bara är förunnat de stora förlagen. Idag trycks böcker av privatpersoner, av mindre nischade bokförlag, av företag och organisationer och av mediebolag som kompletterar tidningar och satsningar med böcker.

För att trycka sina böcker så billigt det går utan att tumma på kvalitet finns det tre enkla grundtips att följa, med dessa tips kan du utan tvekan få till en så låg kostnad för att trycka bok som möjligt. Kom ihåg att du som beställare och kund har makten att välja det bästa och billigaste tryckeriet – utnyttja den!

Sänkt kostnad för att trycka böcker

Tryckerier - trycka bok kostnad

Vad kostar det att trycka böcker? Foto: Tryckerier.info

 1. Ta alltid in offerter från flera boktryckerier. Olika tryckerier är inriktade på olika typer av tryck och därför lönar det sig ofta som kund att jämföra olika offerter. Ett enkelt sätt är via gratistjänster som Tryckeriproffs där din förfrågan om exempelvis boktryck direkt går ut till fem olika tryckerier.
 2. Förhandla om priset och vad som ingår i priset innan du godkänner offerten. När du väl godkänt kostnaden lär du få betala extra för tilläggstjänster under resans gång. Men innan du gjort ditt val av tryckeri är sannolikt tryckerierna mer måna om att vinna dig som kund och du kan då förhandla ned kostnaden för ditt boktryck.
 3. Större upplaga är lika med lägre styckpris. Färre färger och lägre papperskvalitet är också detsamma som lägre kostnad, liksom att en inbunden bok (hårt omslag) är dyrare än pocket. Tänk noga igenom vad just ditt boktryck kräveroch köp inte mer avancerade tryckmetoder och lösningar än vad du behöver.

Prisexempel på att trycka böcker

Här är några exempel på vad det ungefär kan kosta att trycka bok i Sverige. Observera att det i slutändan är det enskilda tryckeriets priser som sätter gränserna, i kombination med din egen förmåga att förhandla och välja rätt tryckeri för just dina tryckuppdrag.
Priserna är baserade på uppgifter från svenska tryckerier som trycker böcker 2011-2012 (priser angivna exklusive moms).

Tryck: Inbunden bok, 192 sidor, 4-färg på omslag samt 16 sidor i mitten
Upplaga: 2 400 ex.
Kostnad/styck: 55-85 kr
Total kostnad: 132 000 kr – 204 000 kr

Tryck: Pocket, 80 sidor, 4-färg på omslag.
Upplaga: 500 ex.
Kostnad/styck: 38-65 kr
Total kostnad: 19 000 kr – 32 500 kr

Tryck: Pocket, 240 sidor, 1-färg
Upplaga: 40 ex.
Kostnad/styck: 74-112 kr

Total kostnad: 2 960 kr – 4 480 kr

Som du ser varierar priserna mycket, både mellan olika upplagor och varianter men också mellan olika tryckeriers priser för att trycka samma bok. Se därför till att alltid hör amed olika tyckerier innan du gör ditt val.

Skriv gärna en kommentar med egna erfarenheter av att trycka böcker, eller ställ frågor om kostnader och saker att tänka på.

2 Comments

 1. Hej.
  Jag gör ett projektarbete i skolan och har precis börjat skriva på en bok. Den ska vara helt klar innan påsk 2013.
  Jag skulle vilja trycka den bunden tror jag. Sidor vet jag inte riktigt, men kanske 70-100 a5 sidor. Med ett eget
  omslag och baksida. Vad skulle det kosta att trycka en sådan med erat förlag? Och om jag trycker fler, men inte så
  många blir det billigare då per styck? Kanske 5stycken och ger min familj. Hur länge innan behöver jag skicka in
  den till er om jag vill hinna få den till ett visst datum? Vad kostar även pocket?
  Mailar man in bara ett word dokument eller måste man göra om den till något format? Jag är helt och hållet nybörjare
  inom detta. Tack på förhand
  Louise Jensen

  • Hej,
   Här samlar vi bara tips och generella prisuppgifter på trycksaker. Vill du ha en specifik prisuppgift rekommenderar vi gratistjänsten http://www.tryckeriproffs.se.

   Mvh

   Tryckerier.info

Leave a Comment